İstanbul Köşkleri: Abdülmecid Efendi Köşkü Tarihi

blog resim

Abdülmecid Efendi Köşkü Kuzguncuk’ta Gezmeniz Gereken En Güzel Tarihi Mekan!
Üsküdar Abdülmecit Efendi Köşkü İstanbul’un son dönemde bir hayli popülerlik kazanan tarihi mekanları arasında ilk sırada yer alıyor. Bağlarbaşı Korusu içinde yer alan tarihi köşk yıl içinde sayısız ziyaretçiyi ağırlıyor.

İstanbul’un en gözde tarihi mekanlarından biri haline gelen Abdülmecid Efendi Köşkü’nde düzenlenen sergiler ve çeşitli etkinlikler ise kısa sürede yapının tanınmasında da faydalı oldu. Çok sayıda sanatçı tarafından üretilen yaklaşık 100 eserin yer aldığı Abdülmecid Efendi Köşkü, tarihi bir mekanda sanat eserlerini ziyaret etmek isteyen ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.

Her dönem farklı sergilere de ev sahipliği yapan binanın başlı başına kendi mimarisi ve tarihi değeri ise İstanbul’un önemli mekanları arasında ilk sıralarda yer almasını sağlamıştır. Abdülmecid Efendi Köşkü günümüzde İstanbul’a ziyarete gelen yerli ve yabancı tüm turistlerin mutlaka görmeleri gereken tarihi sanat alanı olarak öne çıkmaktadır.

 

İçindekiler

 

Abdülmecid Efendi Köşkü Tarihi

Abdülmecid Efendi Köşkü günümüzde bir sanat eseri sergi alanı olarak tercih edilse de köşkün sahip olduğu eşsiz mimarisi ve dekorasyonu ise dikkat çekiyor. Tarihiyle de günümüzde büyük ilgi gören Abdülmecid Efendi Köşkü, Şehzade Abdülmecid Efendi tarafından yazlık konut olarak kullanılmıştır.

Abdülmecid Efendi Köşkü, 1880 – 1885 tarihleri arasında Mısır Hıdivi İsmail Paşa tarafından av köşkü olarak yaptırıldığı düşünülmektedir. Mimarı belli olmayan yapının çeşitli kaynaklarda Alexandre Vallaury tarafından yapıldığı öne sürülse de mimarı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

İsmail Paşa’nın vefatının ardından oğullarından olan Mahmud Hamdi Paşa’ya geçen köşk, Sultan Abdülhamid tarafından bedeli Hazine – i Hassa’dan ödenerek satın alınmıştır. Yapılan bu satın alım sonrasında Şehzade Abdülmecid Efendi’ye köşk tahsis edilmiştir.

Harem ve müştemilat bölümleri sonradan eklenen köşk zaman içinde geniş bir yapılar topluluğuna dönüşmüştür. Harem binalarının tümünün ahşap olduğu söylese de bu yapılar günümüze ulaşamamıştır. Şehzade Abdülmecid’in ise çeşitli kaynaklara göre 1800’lü yılların sonu ve 1900’lü yılların başında köşke yerleştiği ifade edilmektedir.

1903 senesinde köşkte ciddi bir dekorasyon değişikliğine gidildiği düşünülmektedir. Konuya ilişkin kaynaklarda köşkün ana giriş kapısı ve her iki yanında yer alan anıtsal duvarın Abdülmecid Efendi tarafından planlandığı ifade edilmektedir.

Köşkün doğu giriş sofasının sol tarafındaki duvarda ise ‘’Aşk Çeşmesi’’ adlı figürlü manzara resminin Abdülmecit Efendi ve Avni Lifij tarafından 1900’lü yılların başınta tasarlanmış ve uygulama Avni Lifij tarafından yapılmıştır.

Köşk uzun bir süre sanatçıların uğrak noktalarından biri haline gelmiştir. Döneminde bir çeşit sanat akademisi yapan Abdülmecid Efendi tarafından köşkte özellikle Çarşamba günleri resmin yaptığı bilinmektedir.

Sultan Vahidettin’in 1918 yılında tahta çıkmasının ardından Şehzade Abdülmecid veliaht ilan edilmiş ve Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’ne taşınmıştır.

Abdülmecid Efendi Köşkü Nerededir, Nasıl Gidilir?

Abdülmecid Efendi Köşkü nerede ve nasıl gidilir soruları son dönemde özellikle tarihi yapılara ve sanata merakı olan pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Sanatçı kişiliği ile öne çıkan Şehzade Abdülmecid Efendi tarafından bir dönem kullanılan köşkün dönemin sanat ve siyaset çevrelerinin en uğrak noktalarından biri olduğu aktarılmaktadır.

İstanbul Üsküdar’da bulunan Abdülmecid Efendi Köşkü, Kuzguncuk’taki Bağlarbaşı Korusu içinde yer almaktadır. Tarihi köşke ulaşmak isteyenlerin ise hareket noktalarına göre farklı toplu taşıma araçları kullanmaları gerekecektir.

Abdülmecid Efendi Köşkü’ne en yakın duraklar ise İcadiye – Üsküdar 264 metre mesafede bulunuyor. 4 dakikalık bir yürüme mesafesine sahiptir. Diğer en yakın durak ise Kazdal Cami – Üsküdar durağı 303 metre mesafede ve yaklaşık 5 dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunmaktadır.

 

Abdülmecid Efendi Köşkü Fotoğrafları

Abdülmecid Efendi Köşkü nasıl gidilir ve ne zaman açık gibi sorular son dönemde özellikle sosyal medyada büyük ilgi gören köşkün fotoğraflarıyla daha sık sorulur olmuştur. Ormanlık bir alanın için eşsiz mimarisi ve sanat eserleriyle dolu köşk ziyaretçilerini adeta zaman yolculuğuna çıkarmaktadır.

Bahçe duvarının üzerinde çini panolarla kaplı anıtsal bir giriş kapısı bulunan tarihi köşk, daha ilk girişte ziyaretçileri etkiler. Kapıdaki çini kitabede Kufi tarzda yazılmış bir ayet yer almaktadır. ‘’Allah’tan başka galip yoktur’’ yazısının yer aldığı kitabe dikkat çeken eserler arasında yer almaktadır.

Köşkün giriş kapısında ise yine etkileyici bir esere rastlamaktadır. Kün mavi zemin üstüne yine Kufi yazı ile yazılan ‘’Allah adaleti, iyilik yapmayı, akrabaya bakmayı emreder’’ yazısı dikkat çekicidir.

Genel görünümde ise dış cephesinde dikdörtgen ve kara panolarla bölümlemeler görülür. Panoların içi ve çatının saçaklarının altınında da kalem işleri süsler görülür. İç mekanda ise duvar ve yerlerdeki çiniler bir hayli dikkat çekicidir.

Yerdeki çiniler, çeşmeler, şömine ve Avni Lifij tarafından yapılan duvar resmi, mermer havuzlu büyük salon ve en önemlisi üst kattaki pencerelerde bulunan vitraylar ise köşkün eşsiz özellikleri arasında yer almaktadır. Abdülmecid Efendi Köşkü hem mimarisi hem de günümüzde kullanım şekliyle dikkat çekmektedir.

Abdülmecid Efendi Köşkü Kime Ait?

Abdülmecid Efendi Köşkü kimin sorusu da günümüzde köşk hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyenle tarafından merak ediliyor. Sultan Vahidettin’in tahta çıkmasının ardından Şehzade Abdülmecid Efendi’nin Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi’ne taşınmasıyla köşkün akıbeti belirli süre belirsizlik yaşamıştır.

1942 yılına gelindiğinde Kalkavan ailesine satılan ve kısa süre sonra Kazım Taşkent tarafından satın alınan Abdülmecid Efendi Köşkü, restore edilmiştir. İkinci Dünya Savaşı yıllarında bir süre askerlere tahsis edilen köşk, uzun bir süre boş kalmıştır. 1987 ve 1988 yıllarında kısmen bir restorasyon daha yapılan Abdülmecid Efendi Köşkü, günümüzde Koç Topluluğu tarafından sosyal tesis olarak oldukça etkin şekilde kullanılmaktadır.

Abdülmecid Efendi Köşkü Sergisi Ücretli Mi?

Abdülmecid Efendi Köşkü bilet ücretleri bulunmamaktadır. Tarihi köşkte farklı isimlerde düzenlenen sergileri ziyaret etmek isteyenler ziyaret saatleri içinde ücretsiz olarak sergiyi ziyaret edebilmektedir. Koç Topluluğu tarafından sosyal alan olarak kullanılan köşkte farklı dönemlerde farklı sanat sergilerine imza atılmaktadır.

Abdülmecid Efendi Köşkü Ne Zaman Kadar Açık?

Abdülmecid Efendi Köşkü ziyaret saatleri Pazartesi günleri hariç her gün 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Sergi ve köşk ziyaret saatleri güncel programa göre belirlenmektedir. Köşkü ziyaret etmeden önce hangi serginin olduğu ve sergi ziyaret saatlerinin neler olduğu hakkında bilgi almanız önerilmektedir.

Abdülmecid Efendi Köşkü’nde Ne Var?

Abdülmecid Efendi Köşkü sergi ücreti olmaması son dönemde İstanbul’u ziyaret eden birçok kişinin en sık uğrak noktası haline gelmiştir. Köşkün zemin katı, birinci katı ve bahçesinde birçok kıymetli eser sergilenmektedir. Sergi temasına ve planlamasına bağlı olarak sergilenen eserler değişmektedir.

Bodrum katta ziyaretçileri ise etkileşimli mekânsal deneyim karşılıyor. Tüm köşk ve sergi alanında eşsiz birçok sanat eserine yer verilmektedir. Ziyaretçilerin bu eserleri yakından görmeleri ve deneyimlemeleri sağlanmaktadır. Abdülmecid Efendi Köşkü aynı zamanda köşkün tarihi dokusuyla bütünleşen kendine ait birçok esere de sahiptir. İçinde belirli dönemlerde göre değişen sanat eserleri ve sergilerin yer aldığı köşkün mutlaka İstanbul’a gelen tüm sanatseverler tarafından ziyaret edilmesi önerilmektedir.

RE/MAX Ahenk

Zekeriyaköy Mah. / Sarıyer / İstanbul Avrupa

02123424342

bilgi@remaxahenk.com

En son fırsatları ilk alan siz olun!

sirket logosu
© 2024Selfprof/ All right reserved.