Değer Artış Kazancı Nedir? 2022 İstisnasından Yararlanma Şartları Nelerdir?

Gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendiren bir vergi olan “gayrimenkul değer artış kazancı vergisi”, Gelir Vergisi Kanununun 80. maddesine göre uygulanmaktadır. Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, satın alınan gayrimenkulün alış tarihinin üzerinden 5 yıl süre geçmeden satılması durumunda geçerli olan bir vergidir. Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, satış yapılan yılın istisna tutarı üzerinden bir kazanç elde edilmesi halinde geçerlidir. Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanununa göre miras ve bağış yolu ile alınan konutların haricinde diğer tüm konutlar için geçerli olmaktadır.
Belirli koşulların sağlanması durumunda gayrimenkul değer artış kazancı vergisinden muaf olunabilmektedir. Bağış veya miras yolu ile elde edilen gayrimenkullerin 5 yıl içerisinde satılması durumunda gayrimenkul değer artış kazancı vergisinden muaf olunmaktadır. Satılacak olan konutun alınırken bedel ödenmemesi durumunda satıştan elde edilen kazançlar gayrimenkul değer artış kazancı olarak kabul edilmemektedir. Bu kişiler vergiden de muaf olmaktadırlar.
Gayrimenkul değer artış kazancı vergisinin hangi tür gayrimenkuller için geçerli olduğu sorusu, yanıtı en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre “Arazi, maden suları, bina, memba suları, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar, voli mahalleri ve dalyanlar, madenler, kum ve çakıl çıkarma yerleri, taş ocakları, gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, gemi ve gemi payları ile motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları” gayrimenkul değer artış kazancı vergisi ödemek ile yükümlü olmaktadırlar.
Gayrimenkul alan ve satan herkesin dikkat etmesi gereken detaylar arasında, değer artış kazancı konusu da bulunur. Peki, değer artış kazancı vergisi ne demek? Değer artış kazancı, herhangi bir malın alındığı bedelden daha yüksek fiyatla satılması durumunda elde edilen kârı tanımlar. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergiye tabi olan değer artış kazancı, miras yoluyla elde edilen taşınmazlardan ya da anne ve babanın çocuğunun üzerine kaydettirdiği mallardan alınmaz. 2021 yılında satış yapacak kişiler ise çeşitli istisnalardan yararlanabilir. İşte değer artış kazancı hesaplama ve istisnalardan yararlanma yolları rehberi…
Sayın Sinem ÖZÜÇLER,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ancak, benim konumda içinden çıkamadığım hususlarda da yardımınızı rica edeceğim.
Bir Şahıs firmam var ve dolayısıyla Gelir vergisi mükellefiyim. 1984 yılında bir arsa almıştım. Arsa, Firma aktifimde kayıtlı değildir. Arsaya, %50 Kat karşılığı oranıyla apartman yapılmak üzere, bir müteahhitle Noter sözleşmesi yaptım. 20 Şubat 2021 tarihinde Tapuya müracaatla Kat irtifakı tesis ettik. 11.11.2021 tarihinde Payıma düşen dairelerden birisinin satışını yaptım. Değer artış vergisi tahakkuk eder mi ? Değer artış vergisi açısından, Edinim tarihlerim 5 yıllık istisnaya girer mi ? Beyanname verme sürecim çok kısaldı. Lütfen bir an önce cevabınıza intizar ettiğim sebebiyle ilginizi rica ediyor ve peşinen teşekkürlerimi saygılarımla sunuyorum.
Süha Bey ofisimizi ararsanız detaylı olarak yardımcı olmak isteriz.
0212 342 4 342